Správna starostlivosť o seniorov

SPRÁVNA STAROSTLIVOSŤ O SENIOROV

– čo chýba nám, chýba im dvojnásobne

Nad otázkou správnej starostlivosti o seniorov, či už žijú v zariadení pre seniorov alebo sa o nich staráte doma, netreba veľa polemizovať. Odpoveď je totiž veľmi jednoduchá:

Čo chýba nám, chýba im dvojnásobne.

… a to vo všetkých oblastiach života a žitia. Každý z nás potrebuje lásku a porozumenie, aby sa nám v živote páčilo a možno i darilo. Starý človek má za sebou dlhé roky prežitého života, ktoré mohli byť nádherné, ale i tak určite priniesli aj tragické či nešťastné udalosti. A niektorí nemali to šťastie a neprežili práve krásny život a teraz, na jeho sklonku sa majú cítiť dobre, keď sú sami, bez prejavu lásky, záujmu či pochopenia? Ak by sme mali zostaviť rebríček najdôležitejších faktorov v úspešnej a dobrej starostlivosti o seniorov, tak na prvom mieste by určite bolo pristupovať k nim s láskou a pochopením.

Ďalšou vecou v našom pomyselnom rebríčku by určite bola zdravotnícka a ošetrovateľská starostlivosť o seniorov. Keď sme chorí, padne nám dobre, keď sa o nás niekto postará, ošetrí nás a navarí nám horúci čaj. A to nás neduhy tela netrápia až tak často ako starého človeka, ktorého sužujú oveľa častejšie a oveľa intenzívnejšie. Viete, ako dobre mu padne, že ho niekto ošetrí, pripraví čaj alebo nápoj zo starých „babičkiných receptov“? A možno stačí len to, že mu niekto s láskou natrie vyschnutú kožu, ktorá svrbí a ťahá.

Tak, ako my potrebujeme zdravú stravu, stravovanie seniora by malo byť násobne zdravšie. Malo by sa mu venovať minimálne toľko pozornosti, koľko venujeme vlastnej výžive. Mladé telo bežne funguje oproti starému telu oveľa lepšie – mnohé funkcie sú zachované a biochemická rovnováha zabezpečuje jeho chod. Avšak v pokročilom veku je nevyhnutné telu pomáhať ešte výživnejšou stravou a starostlivosťou aj kvôli tomu, že je neustále oslabované prísunom chemických látok v podobe liekov a liečiv.

V našom rebríčku by určite nemala chýbať prítomnosť priateľov, rodiny a známych. Starší človek, s ktorým sa niekto zhovára alebo s ním niečo robí, je „nútený“ orientovať svoju pozornosť na okolitý svet a ľudí a takpovediac „nemá čas“ umárať sa pochmúrnymi myšlienkami na minulosť či smrť. Takémuto človeku sa bude psychicky i fyzicky dariť podstatne lepšie, ako keď je doma či na izbe v zariadení pre seniorov zavretý sám. Personál takýchto zariadení, ktorý sa úprimne zaujíma o klientov a rozpráva sa s nimi nad rámec „nutnej“ komunikácie, robí pre nich tú najlepšiu službu.

Máte pocit, že nájsť zariadenie pre seniorov, ktoré by toto všetko spĺňalo, je ťažké, či dokonca nemožné? Nemyslíme si to. Ak také zariadenie chcete nájsť, opýtajte sa klientov a ich príbuzných na referencie. To je pre Vás neistejšie vodítko k tomu správnemu zariadeniu.

Príďte sa pozrieť aj k nám, radi Vás uvidíme! Môžete kontaktovať mňa osobne na +421 907 981 519 alebo na info@domseniorovkarolina.sk. 

Prajem veľa šťastia a spokojného seniora.

Broňa Ružbarská
vedúca sestra zariadenia

Máte seniora a chcete, aby sme sa aj o neho postarali s láskou? Navštívte nás:

https://www.domseniorovkarolina.sk/25-prehliadka-zariadenia-s-pozvanim-na-kavu/