Seniori si navzájom pomáhajú

SENIORI SI NAVZÁJOM POMÁHAJÚ

Do nášho zariadenia prišiel muž, ktorého úraz s následným poškodením mozgu, vrátil do veku malého chlapca. Bol u nás len dobu nevyhnutnú na preklenutie času, kým sa uvoľní miesto v špecializovanom zariadení určenom pre klientov jeho veku a diagnózy.

Ferko bol veľké, dospelé dieťa.

Nevedel sa sám obliecť, najesť. Na izbe bol sám a neskutočne mu chýbala spoločnosť inej osoby.

Jožko, muž ktorého osud spečatila zákerná choroba menom rakovina bol pripútaný na invalidný vozík. Vo veciach sebaobsluhy bol však takmer samostatný, vyžadoval len minimálnu pomoc ošetrujúceho personálu. Presvedčenie, že by bolo dobré spojiť tieto dva rozličné osudy nás nesklamalo.

Raz, počas návštevy onkologickej ambulancie, keď mal Jožko dostať chemoterapiu, predniesol mi svoju nespokojnosť s obývaním spoločnej izby s Ferkom:

„Viete, pani sestrička, ja mám z neho také nervy, stále po mne všetko opakuje.“ Odpovedala som s úsmevom na perách, čomu Jožko v tej chvíli asi veľmi nerozumel, no moje slová mali jediný zámer – dotknúť sa priamo jeho srdca!

„Jožko, ste veriaci človek. Verím, že tomu, čo vám teraz poviem, určite porozumiete. Boh pre vás pripravil ďalšiu skúšku a sleduje, ako v nej obstojíte. Keď k nám Ferko prišiel, bol úplne stratený. Bez usmernenia sestričky nevedel, že má zobrať do rúk pohár a napiť sa. Ako malé dieťa neustále rozprával a každého napodobňoval. Vďaka tomu, že vás pri všetkom sleduje a robí to čo vy, si spomenul, že aj on je už veľký chlap a kdesi v stolíku má holenie. Po dlhej dobe sa oholil úplne sám bez jediného porezania. Vidíte, akú dôležitú úlohu ste zohrali v jeho živote? Na chvíľku ste a stali jeho dobrým veľkým bratom. Toto bol boží zámer a v skúške ste obstáli na výbornú. A verte mi, Jožko, keď príde ten čas a vy budete potrebovať podať pohár vody, Ferko bude ten, ktorý vám ho podá skôr, než príde sestrička.“

Porozumel. Ďalšie slová by boli zbytočné.

Za pár dní Ferko náš dom seniorov opustil a krátko po jeho odchode nás opustil aj Jožko. Pomyselný pohár vody síce už nepotreboval, ale odchádzal s pokojom v duši, že prinavrátil kúsok dôstojnosti a slobody inej ľudskej bytosti.

Broňa Ružbarská
vedúca sestra zariadenia

Máte seniora a chcete, aby sme sa aj o neho postarali s láskou? Navštívte nás:

https://www.domseniorovkarolina.sk/25-prehliadka-zariadenia-s-pozvanim-na-kavu/